Jdi na obsah Jdi na menu

KOLIKRÁT TU HRŮZU JEŠTĚ BUDEME MUSET PROŽÍT??

24. 5. 2010

KDYŽ VODA ZAČNE BÝT NAŠIM NEPŘÍTELEM
 
ObrazekObdržela jsem hodně zpráv, kde se ptáte, jestli jsem já a má rodina v pořádku. Pochopila jsem, kdo je opravdový přítel a dělal si o mně starosti.

Ano, přes všechny hrůzy, které kolem nás prošly, naše rodina je v bezpečné vzdálenosti od vody,alespoň si to myslíme, jenže v této situaci člověk opravdu nikdy neví, co bude....

Děkuji za všechny SMS i emaily, které mi dokazují, že mně máte rádi a děláte si o mně starosti. Děkuji za Vaše přátelství. Děkuji, děkuji z celého srdce všem. Kteří napsali alespoň pár slov. Vaše přátelství je příliš cenné na to, abych nereagovala. Zde jsou tedy mé pocity z uplynulých dnů. Jsou to jen pocity, byla jsem zde, ale voda mi nic neodnesla, nikoho mi nevzala, jsou ale tisíce lidí, kteří si prošli peklem běsnící vody a s těmi má duše hluboce soucítí.

Obrazek

Obrazek16. května po skončení kurzu reflexní terapie, jsme se všichni rozloučili a naladění na pozitivní vlnu lásky a pomoci jsme se rozjeli do svých domovů.
Během kurzu několikrát padla poznámka – už aby svítilo sluníčko!!!!!
Jenže sluníčko nevysvitlo ani náhodou. Naopak byl vytrvalý déšť, který neúprosně bičoval naši Moravskou krajinu již několik dní.
 
V neděli večer už se ve zpravodajství otevřeně mluvilo o povodních a rozvodněných řekách.
Přišla noc, ale spát se nedalo. Tichem se rozléhalo varování hasičů, a pokyny, které když jsme slyšeli nám naháněly strach a husí kůži.

Nevydrželi jsme s manželem jen tak sedět doma. Jeli jsme se podívat, jaký je stav řeky Bečvy, která jindy jen nenápadně, s tichým šuměním protéká městem Valašské Meziříčí.

Vlastně jsou u nás dvě řeky Bečvy – Rožnovská a Vsetínská – právě ve Valašském Meziříčí se tyto řeky spojují v jednu a pak se tato spojená Bečva vlévá do řeky Moravy.
 
Je neděle jedna hodina po půlnoci. V celé horní části města parkují auta, celé náměstí je v obležení aut, které tam lidé, kteří blízko vody bydllí, zaparkovali, aby jim voda alespoň něco nechala.
Město, které jindy už klidně spí, je plné lidí, kteří taktéž jako my, bedlivě sledují vývoj situace.

Zastavujeme blízko mostu a vystoupujeme z auta. Slyšíme jen zvláštní hukot a vnímáme skupinky lidí, kteří stojí na mostě a bezradně pozorují hrozivý živel.

 

Obrazek

 

Vstupuji na most a dívám se na hučící řeku. Tento pohled zřejmě nikdy nezapomenu.
Naše Bečva, jindy průzračná, klidná a vesele tančící přes kameny a obvykle měřící jen tak metr hloubky.
Nyní se proměnila v hnědou masu běsnící, vlnící se dravé řeky, která neúprosně odnáší vše, co se jí postaví do cesty. Výška hladiny je téměř 4,5 m. Stojím na mostě, neschopná slova, kapky deště, zvyšují tempo a já cítím prudkou závrať a nevolnost.

 

Obrazek

 

Najednou mám pocit, že se celý most houpe jako bychom všichni byli na houpačce a že řeka, která zlověstně hučí, si odnese i ten most, který jí brání v rychlosti a rozletu.

Nasedáme znovu do auta a projíždíme okolím města. Mám pocit, že jsem se ocitla v nějakém filmu, jenže kolem mně nejsou rekvizity,toto je skutečnost.  Lidé se marně schovávají v pláštěnkách pobíhají okolo potoků a skládají vodě do cesty pytle s pískem.

Snaží se udělat přirozenou obranu i kolem svých dveří, bran a plotů. Modlím se a prosím, aby nás příroda tak krutě netrestala.

Tito lidé mi připomínají malé mravence, kteří cítí ohrožení a kteří se neúnavně snaží odnášet své kukly na bezpečné místo. I tito lidé tuší, že pokud si řeka bude chtít odnést jejich domy, nic jim nepomůže. Projíždíme okolo veterinární ambulance a náš pan doktor, který léčí naše pejsky je v jednu hodinu třicet minut ve své ordinaci a snaží se vynést ty nejdražší přístroje nahoru do patra, aby voda nezničila vše, co za celé roky usilovné práce vybudoval. I v dalších firmách, které se nacházejí v blízkosti řeky se svítí. Lidé bezmocně čekají ,co bude dál a někteří v průběhu noci musí před vodou utéct a nechat vodě napospas vše, co mají. Zachraňují se v této chvíli jen holé životy. Vracíme se zpět do centra města a v některých místech na vozovce už protékají proudy vody.

Schází jen pár hodin k tomu, aby tyto místa voda zcela pohltila. Až v ranních zprávách uslyšíme, že Valašské Meziříčí je zcela odřezáno od světa. Městem se valí běsnící se živel, nemilosrdný a neúprosný....

 

Obrazek

 Z šedivého nebe se stále snáší déšť a voda vytrvale a odhodlaně ničí vše, co jí stojí v cestě. V městečku Zubří, které je vzdáleno asi 10km od nás, řeka zboří první dům, který se díky podmočenému břehu nenávratně bortí a padá do vln a promočené trávy.

Nad městem houfně poletují vrtulníky a já každou chvíli prosím v tiché meditaci, aby se Bůh smiloval, aby přestalo pršet a voda se umoudřila. Nic víc stejně nelze udělat. 

Hasiči varují, aby se lidé zbytečně nezdržovali u řeky. Z některých příměstských částí města je přeprava osob (například maminky k porodu) možná pouze na člunu. Tam kde bývaly krásné parky, květiny,ty nejkrásnější místa našeho města, neúprosně pohřbila voda a bahno.

Obrazek

Hasiči neúnavně pracují již několik dní a nocí. Zachraňují životy, majetky a snaží se tišit paniku, která touto situací vzniká. Do toho přichází zprávy, že jsou plné okolní přehrady, voda se tlačí přes hráze. Asi šest kilometrů od města se nachází přehrada Bystřička, také tam je stav kritický.  Telefonní linky jsou přetíženy. Nejčastější telefonní dotaz je: " JSTE V POHODĚ? Jsme v suchu a mimo nebezpečí. Ale pohoda to rozhodně není. 

Zavolala mi dcera, jejíž kamarádka se nemohla dostavit k maturitě, protože zůstala právě v zaplavené části.
Ředitelství nejmenované školy, jí  sdělilo, že maturanti, kteří nepřijeli, nebudou omluveni, neboť měli poprosit hasiče o převoz z inkliminovaného místa a budou muset tedy odmaturovat na podzim. Trochu podivný přístup, který nemám sílu komentovat. 

Můj syn, který navštěvuje základní školu dostává zprávu na mobilní telefon, že jsou vyhlášeny dva dny ředitelského volna, neboť jsou ve škole zaplaveny šatny.

 

Obrazek

 
A tak jsme jen čekali a čekali a doufali, že v těch dalších zpravodajstvích budou lepší zprávy.

V průběhu odpoledne se déšť zmírnil a řeka začala pomalounku klesat a zvolňovat své běsnící tempo. Zdálo se, že to nejhorší máme za sebou. Přišla další bezesná noc a vrtulníky neúnavně křižovaly oblohu. Nemohla jsem spát, neustále jsem viděla ty valící se vlny. Neustále jsem měla před očima zmar a bezmoc.    

                                                                           

Obrazek

Valašské Meziříčí je místem soutoku dvou řek. Řeky Vsetínská a Rožnovská Bečva se spojí a jejich spojené síly budou pokračovat do míst jako jsou Teplice n. Bečvou, Hranice na Moravě, Přerov, Troubky a tak dál. 

 

Tam, někde v dálce, se jiní lidé připravují na to, co my jsme tady prožívali v posledních dnech…….
Tam někde jsou lidé, kteří tuto hrůzu již jednou prožili. Oni už prošli tím peklem, kdy o všechno přišli a neměli kde složit hlavu. To byl rok 1997 a dnes za 13 let se na ně znovu valí všeničící běsnící voda.
Třináct let je doba, kdy se ti lidé jen částečně trochu postavili na nohy. Ještě jim ze snů nezmizelo to zlověstné šumění a hučení vody. (pokud vůbec někdy zmizí).

Je mi jich tak líto. Nedá se spát. Má noc je bezesná. Mé myšlenky jsou u lidí, kterým nijak v této chvíli nedokážu pomoci. Na římse neustále bubnují kapky deště. Vrtulníky připomínají zlověstné noční ptáky, kteří proletí a připomenou, že vše je realita a ne jen zlý, nepovedený sen. Valašské Meziříčí je pod vodou. Do jaké výšky je vidět až po větve stromů.

 

Obrazek

Ráno si vyčerpaná a nevyspaná vařím kávu. Z rádia místo hudby slyším, že Troubky jsou z devadesáti procent pod vodou…….Moje slzy jsou zbytečné, ale nelze je zastavit, tak jen tiše prosím:

„Pane, opatruj tam v dálce ty lidi, kteří jsou tak těžce zkoušení…..Dej jim sílu, aby vše zvládli a odpusť nám, že se často chováme k přírodě tak majetnicky a sobecky. Já vím, že tím, co se právě u nás na Moravě děje, si uvědomujeme, že nám zde nic nepatří. Já vím Pane, že Tvá láska je bez hranic. Prosím, smiluj se nad námi. Prosím, ať voda je našim požehnáním a né ničitelem našich domovů. Věříme ve Tvou lásku a pomoc.“ 

Vzpomněla jsem si na Petra Chobota, který se posadil u jícnu sopky a meditoval a prosil. Také se snažím meditovat a prosit i když nesedím na břehu rozvodněné řeky.  Nic jiného v tuto chvíli stejně nemohu udělat.

A tak jen podvědomě vybírám organizaci, kde pošlu finanční pomoc obětem povodní. A na závěr jedna otázka:
 
KOLIKRÁT JEŠTĚ TUTO HRŮZU  BUDEME MUSET PROŽÍT?
 

S láskou Kytička

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Pro Kytičku

(Karin, 27. 5. 2010 8:18)

Kytičko, jsi tak něžná, křehká a soucitná bytost!!!!
Moc si Tě za to všichni vážíme, a děkujeme....

Re: Pro Kytičku

(miluše, 15. 6. 2010 14:06)

I já se přidávám k tomuto komentáři..Kytiččiny stránky navštěvuji už dlouhou dobu, měla jsem možnost ji poznat i osobně a hodněkrát jsem byla dojata všemi těmi příspěvky,které jsem měla možnost si číst.. říkala jsem si kolikrát, že ani nelze najít vhodná slova, máme.li vyjádřit co cítíme, proto jsem už hodně dávno pochopila, že Kytička je vedena anděly, protože popsat tak jasně a výstižně něco tak strašného jako je svědectví o ničivé povodni , to se každému tak procítěně nepovede..Ani já jsem netušila co se odehrává v tak docela maličké naší rodné vlasti (dokud člověk nepozná, neumí si tu hrůzu představit) I já vysílám modlitbu za všechny lidičky, kteří si prošli touto přírodní pohromou, a přeji jim sílu a odvahu zvládnout nové, těžké začátky...

Podpora

(Lullaby, 1. 6. 2010 11:40)

Ahojky,
nevedeli sme, že situácia u Vás bola taká zlá :( Človek si nevie predstaviť tú hrôzu, kým ju nezažije na vlastnej koži.. Príroda má obrovskú silu.. Veľmi na vás myslíme, posielame svetlo, ktoré vám snáď dodá síl. Držíme palce všetkým na Morave.

Síla lásky...

(Renata J., 28. 5. 2010 20:32)

Pomozme modlitbou od Kytičky...prosím!!
Děkuji...Renata.

Podpora a víra

(Božena , 25. 5. 2010 12:04)

Milá Kytičko,prožívám tu hrůzu s lidmi z Moravy a moc na ně myslím.Jsem ráda, že aspoň tebe se to netýká. Moc držím palce a modlím se za všechny, kdo to potřebují.Hodně síly přeje Božena

duhový most

(Martina, 25. 5. 2010 10:40)

Milá Kytičko, jsem ráda, že jsi v pořádku. Osobně považuji Moravu za duchovní centrum České republiky. Mohu se modlit, ale slyšela jsem, že lidé kteří mají reiki poprosí o dovolení a pak posílají prostě na Moravu. Vím, že při všem co se děje je důležitá psychika a pak se vše řeší mnohem lépe. Tohle mi přijde jako moc dobrý nápad. Držím palce.

Drazí

(Zuzka, 25. 5. 2010 8:31)

Světlo Pomoci existuje,
Prosím Vás drazí obyvatelé Moravy, přijímejte Světlo Pomoci s nadějí a vírou.
Děkuji Vám, Miluju Vás s vděčností Zuzka


Vody opadnu...

(Dankovci, 24. 5. 2010 21:03)

Ahoj Kyti, ostali sme trosku sokovani, nevedeli sme ze aj u vas je situacia az takato vazna... Kazdopadne sme radi ze ste vsetci v poriadku a budeme mysliet na to, aby aj vasi blizki, susedia aj neznami z Tvojho okolia zvladli tieto tazke chvile co najlepsie.

Posielame vela sily a lasky

Martuska a Peto

Mějte víru

(Martinka, 24. 5. 2010 20:44)

Soucítím s Vámi všemi na Moravě, ikdyž jsem ze severu čech a nikdy jsem nic podobného nezažila. Příjít o to co člověk budoval moc bolí. Držím Vám všem palečky a posílám Vám všem moc síly a lásky´protože síla a láska Vám bude oporou a podrží Vás. S Láskou Martinka :-)

Sílu pro všechny

(Channah, 24. 5. 2010 19:26)

Je strašné co lidé v těchto oblastech prožívají, jsem moc ráda, že Ty Kytičko a Tvoje rodina jste v pořádku, ikdyž okolní situace ve všech zanechává stopy hrůzy. Všem vám posílám hodně síly, aby jste, pokud je to alesponˇ trochu možné, všechno zvládli a nepropadali beznaději. S láskou objímá Channah

Podpora

(Petra, 24. 5. 2010 19:13)

Kdo neprožil tak těžké chvíle plné strachu a zoufalství,asi je těžké to pochopit,ale soucítit by měl každý.A že kolikrát zůstává rozum stát nad tvrdostí a netečností některých lidí,to je zbytečné komentovat.Modlím se za naši krásnou planetu,která tímto dává najevo,abychom si více vážili života,jeden druhého a také sami sebe.A modlím se za nás za všechny,abychom nezůstávali lhostejnými k ostatním,kteří potřebují oporu.Pojďme se všichni soustředit do svého srdce a vysílat lásku všemi směry a věřit v lepší zítřek.Kytičko,myslím na Tebe,děkuji,Petra

Povodně

(Ivana, 24. 5. 2010 17:31)

Milá Kytičko, to co jste prožívali je opravdu hrůza.
Moje sestra a otec v Karviné taky prožívali těžké chvilky. Taky jsem na všechny, na mou sestru i na Tvoji rodinu myslela, modlila jsem se za všechny nešťastné lidi. Nám se to naštěstí vyhnulo. Objímám
a posílám lásku. Ivana

Milá Kytičko

(Jitka, 24. 5. 2010 12:46)

Tolikrát mi Tvé stránky pomohly a daly inspiraci když jsem sama někomu pomáhala.A teď si já říkám s Tebou Tvoji motlitbu a prosím abyste Ty i ostatní lidé měli dost síly zvládnout další zkoušku.
Ráda bych pomohla víc,nejen pár dárcovskými SMS.
Kytičko věř,že zase bude svítit slunce.Moc na Tebe i ostatní myslím a posílám lásku.

Voda

(Pavla, 24. 5. 2010 12:24)

Je mi líto Kytičko, že si toto musela prožívat. Ta řeka vypadá opravdu hrozitánsky. Lekla jsem se, když se ve zprávách zmínilo o Zubří, kde si bydlela a bála se, že tam máte rodiče. Posílala jsem světýlka té naší zemičce jak to jen šlo. My na Opavsku jsme měli tentokrát štěstí, tady jen jemně poprchávalo. Klidně mohlo víc a nemuseli jste to odnést Vy a Ostravsko. Snad se ta oblačnost příště už líp rozprostře.

Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Statistiky

Online: 10
Celkem: 3262486
Měsíc: 15448
Den: 498