Jdi na obsah Jdi na menu

DOMEČKY PRO DOBRÉ DUCHY


zena-ve-zlate-barve.jpgNávrat z Thajska

 

Zdravím všechny krásné, zářivé  bytosti . Vrátila jsem se ze slunečné a naplňující duchovní cesty z Thajska – země úsměvů.  Prožila jsem mezi thajskými lidmi jeden měsíc svého života. Jak jsem slíbila – budu zde vkládat své poznatky a zkušenosti, poselství a nové informace pro všechny z Vás, kteří usilovně pracují na kvalitě svého života a duchovního probuzení.

Naše dnešní malé zastavení v Thajsku jsem pojmenovala

 

Domečky pro dobré duchy

 

Thajci se opravdu na rozdíl od nás více usmívají. Jsou převážně buddhisté, také trochu hinduisté, animisté, občas se nebrání ikonám jakýchkoliv dalších náboženství.

Thajci se velmi bojí zlých duchů. Věří, že zlí duchovné by jim mohli ublížit. Jejich víra je tak silná, že vytrvale hledají způsob jak ochránit své příbytky. Dávno pochopili, že dobro je silnější než zlo a tak jako ochranu před zlými mocnostmi musí mít každý objekt v Thajsku strážní domeček. Malinké dřevěné domečky stojí před luxusními hotely, bankami, státními úřady až po dřevěné chatrče na vesnicích. Zjistila jsem, že se staví i před důležité objekty, jako třeba mosty, tunely, nebezpečné zatáčky, křižovatky. Aby cokoliv v Thajsku prosperovalo a bylo v bezpečí, musí u toho stát domeček duchů, třeba na kaučukové plantáži. O domečky se Thajci s velkou úctou starají. Doplňují nejen vonné tyčinky ale i jídlo a pití, dávají tam čerstvé ovoce, květiny, jako výraz úcty k jejich duchovním obyvatelům. A tak můžete zahlédnout jak úředník z banky, nebo jiného úřadu, v obleku a kravatě vykuřuje domeček.

 

Domečky duchů stojí i před mrakodrapy, nebo před Mc Donalds, dokonce jsem zahlédla domeček duchů před obchodem Tesco. Můžete vidět tyto domečky před luxusními restauracemi, jako pohoštění pro duchy tam může být kromě čerstvého ovoce, sladkostí, třeba   celé pečené kuře, lahve s coca colou i s brčkem, nebo schůdky, aby se duchové lépe dostali domů.

 

Tuto zajímavou tradici vštěpují Thajci už dětem na základních školách. Učí děti, jak projevovat úctu dobrým duchům, jak pečovat o domečky, které slouží pro udržení zlých duchů před pozemkem. Učí děti, že musí neustále věnovat řádný respekt strážným duchům v domečku, kteří jim na oplátku udrží bezpečí a odeženou zlé duchy od jejich pozemku.

 

 

Každé ráno jsem v před našim pokojem, kde jsme byli ubytováni, vídala Thajku, které objekt patřil, vykonávat stejný rituál. Několikrát se před domečkem uklonila, zapálila svíčky, přidala tři vonné tyčinky. Poté ještě vyměnila v mističkách vodu, na talířek naservírovala čerstvé ovoce a sušenky. Jedno ráno jsem se k ní přidala, se sepjatýma rukama,  a s uctivou úklonou jsem přistoupila k domečku. Thajka mě ihned vzala za ruku a vedla mě ještě k jinému domečku, kde jsme se společně modlily. Byla nadšena z toho, že chci také uctívat jejich dobré duchy a tím posilovat jejich působení. Dne 30.ledna se slavil  začátek čínského roku a mě ráno probudil divný zvuk. Zvuk připomínal střelbu, ale byly to jen jakési petardy, které stejně jako u nás patřily k oslavám nového roku. Co mě překvapilo, byla velkolepá hostina v domečku duchů. Byly tam nejrůznější pokrmy a různé druhy ovoce, nápoje a také zapálené tyčinky. Tančící plameny svíček dokreslily tuto krásnou atmosféru.

 

Pochopila jsem, proč se Thajci tolik usmívají. Jsou zbaveni strachu a obav z budoucnosti, žijí naprosto odhodlaně, pouze přítomným okamžikem. Přenechali vesmíru starost o své příbytky, zdraví, peníze. Nic zlého se jim nestane, jejich život je pod ochranou dobrých duchů a oni tomu věří. Dnes jsem i já, zapálila svíčky u svého oltáře a poklonila se dobrým duchům . Začala jsem se usmívat, protože vím, že mě, moji rodinu  a můj dům ochraňují. Toto všechno jsem věděla a praktikovala už dříve, ale v Thajsku jsem se přesvědčila, jak je důležité projevovat dobrým duchům, jako jsou Boží andělé a nanebevzetí Mistři úctu. Tak nějak více prakticky. Víra v nás musí žít, musí vycházet ze srdce, ale také z reality a přítomného okamžiku. Žijte, usmívejte se a přenechejte starosti dobrým duchům,

S láskou a požehnáním Kytička

 

domecek-duchu-2.jpg

 

 

domecky-duchu.jpg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Děkuji!

(camperses, 14. 2. 2014 7:52)

Moc zajímavý článek Kytičko, ještě jsem o tomto zvyku neslyšela, ale tamější lidé mají tu výhodu, že s jemnohmotným světem počítají od malička, domečky jim pomáhají upevnit víru...i u nás by se dalo vymyslet spoustu praktik, jak pomoct sobě samotnému své starosti odevzdat vesmíru, já se to chystám využít nejjednodušeji - dopisem :) Mám tě ráda Kytičko a vždy se těším na tvé další řádky, děkuji ti za ně, protože to je v době, kdy jsem velmi zaneprázdněná jediný duševní zdroj, který mi pomáhá se na jemnější vibrace naladit :-*

Archiv

Kalendář
<< březen >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Statistiky

Online: 16
Celkem: 3246790
Měsíc: 17133
Den: 880